bedrijfsautoverzekering of particuliere autoverzekering afsluiten

Bedrijfsautoverzekering of particuliere autoverzekering

30 mei 2023 | Door: Snelvoorelkaar.nl

‘Waarom bestaat er een aparte bedrijfsautoverzekering’, is een veel gestelde vraag. ‘En waarom kan ik als ZZP-er niet gewoon mijn particuliere autoverzekering aanhouden?’ Dat heeft een aantal redenen.

  1. Rijstijlen: We willen niet generaliseren maar we doen het toch… Een vertegenwoordiger rijdt sneller dan een doorsnee autobezitter. En een koerier rijdt weer roekelozer dan de vertegenwoordiger. Deze laatste persoon zal zijn snelheid aanpassen aan de hoeveelheid tijd die hij heeft, waardoor hij een groter risico heeft op een ongeval.
  2. Kilometers: In een zakelijke auto worden meestal veel meer kilometers afgelegd dan in een privé auto. Uiteraard is dan de kans op schade ook groter.
  3. Wisselende bestuurders: Veel bedrijven hebben een bedrijfsauto voor algemeen gebruik. Een bezoekje aan een klant, even iets wegbrengen… Er zit vaak iemand anders achter het stuur en dit brengt meer risico met zich mee.

Deze drie risicofactoren zorgen voor een andere benadering door de autoverzekeraar. U zult voor uw bedrijfsauto dus een speciale verzekering moeten afsluiten. Deze zakelijke verzekering is over het algemeen duurder dan een particuliere verzekering. Voordeel is echter dat u de BTW kunt aftrekken voor de belasting. Houdt u er wel rekening mee dat eventuele uitgekeerde schade ook exclusief BTW zal zijn.

Verschillende diensten, verschillende tarieven

De zakelijke verzekering wordt onderverdeeld in categorieën. Er is een normaal tarief voor bedrijven die de auto voor klantbezoeken gebruiken. Hierbij kunt u denken aan thuishulpen, vertegenwoordigers of bijvoorbeeld thuiskappers. Daarnaast wordt een speciaal tarief gehanteerd voor onder anderen taxibedrijven, autoleswagens en koeriersdiensten.

Privé en zakelijk rijden

Veel ZZP-ers gebruiken hun privéauto ook zakelijk. Zeker startende ondernemers willen de investering in een bedrijfsauto nog even uitstellen. En terecht. Maar het is wel belangrijk om uw autoverzekering aan te passen zodra u de auto voor zakelijke ritten gaat gebruiken. Ook als u bijna nooit zakelijk rijdt. Uw privé autoverzekering biedt namelijk geen dekking als u schade oploopt tijdens uw werk. Andersom is wel het geval: bij uw zakelijke verzekering zijn uw privéritten altijd meeverzekerd.

Goed verzekerd de weg op

Als uw verzekering niet uitkeert bij schade omdat u niet heeft aangegeven waarvoor u de auto gebruikt, dan kan uw bedrijf daar negatieve gevolgen van ondervinden. Voor materiële schade valt dit in sommige gevallen nog wel mee. Een letselschadeclaim echter, kan in de vele duizenden euro’s oplopen. U kunt online snel en eenvoudig de juiste verzekering afsluiten via Snelvoorelkaar.nl!

envelopecamera-video
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram