Schadevrije-jaren-en-de-bonus-malus-ladder

Schadevrije jaren en de bonus-malus ladder

5 oktober 2023 | Door: Snelvoorelkaar.nl

Het blijft voor veel autorijders een lastig begrip: de bonus-malus ladder. Verzekeraars gebruiken deze term om de no-claim korting uit te rekenen. Hoe doen ze dat? Het is simpeler dan u denkt.

Stijgen of zakken op de ladder

Vanaf het moment dat u een autoverzekering of motorverzekering afsluit, bouwt u schadevrije jaren op. Elk jaar dat u geen schade claimt, klimt u een trede omhoog op de bonus-malus ladder. Hoe hoger u op deze ladder komt, hoe hoger uw korting op de verzekering. Dit heet de no-claimkorting.
Als u wel schade claimt, zakt u tussen de 4 en 6 treden naar beneden. Dit aantal is per verzekeraar verschillend en hangt ook af van het soort schade. In ieder geval zal uw premie dan stijgen. Hoe meer schadevrije jaren u heeft, hoe lager de premie van uw verzekering is.

Malus-situatie

De bonus-malusladder is dus een tabel waarin staat hoeveel premiekorting u krijgt bij een bepaald aantal schadevrije jaren. Dit is uw bonus. Het kan echter ook gebeuren dat u al schade claimt wanneer u nog maar kort een schadeverzekering heeft. Uw saldo komt dan in de min waardoor u te maken krijgt met negatieve schadevrije jaren. In verzekeringstermen heet dat een 'malus-situatie'.

Uw tweede auto

Uw schadevrije jaren tellen maar voor één auto, ook wanneer u twee of meer auto’s voor de deur heeft staan. De tweede auto heeft vaak een andere bestuurder met een andere rijervaring. Daarom gelden uw schadevrije jaren alleen voor de eerste auto. Uw tweede auto moet de schadevrije jaren opbouwen vanaf nul. Dit betekent dat u daar ook meer premie voor moet betalen. Sommige verzekeringsmaatschappijen geven wel een aantrekkelijke korting wanneer de tweede auto ook bij hen in de verzekering komt.

Verjaringstermijn

Heeft u even geen autoverzekering nodig gehad? Dit is belangrijk wanneer u opnieuw een verzekering gaat afsluiten. Schadevrije jaren zijn namelijk niet onbeperkt houdbaar. Als er drie jaar of langer geen gebruik is gemaakt van een verzekering op auto, motor of brommer, dan moet u uw schadevrije jaren weer vanaf nul gaan opbouwen.

Schadevrije jaren overnemen

Wilt u de auto op de naam van iemand anders zetten? Bijvoorbeeld bij een scheiding of wanneer u de auto van het bedrijf overneemt als particulier? Dan kunt u ook de schadevrije jaren over laten nemen. Vraagt naar de mogelijkheden bij Snelvoorelkaar.nl, dé zakelijke verzekeringsexpert. Vul een contactformulier in of bel 088-4253000 voor een persoonlijk advies.

envelopecamera-video
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram