beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Vrijheid en zekerheid met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering

12 juli 2023 | Door: Snelvoorelkaar.nl

Wat een vrijheid heb jij als ZZP'er! Je hoeft geen verantwoording af te leggen aan een baas, je kunt altijd je eigen tijd indelen en alleen het werk doen waar je enthousiast van wordt. Dat is echt een droombaan! Helaas is onzekerheid ook altijd een onderdeel van jouw bestaan als ZZP'er. Komen er wel genoeg opdrachten binnen? Is de klant tevreden? En wat gebeurt er als jij wél (heel menselijk) een fout maakt?

Een ZZP'er met een adviserend beroep zoals interim manager, controller of makelaar moet goed nadenken over de gevolgen van een eventuele beroepsfout. Want hoe goed jij ook bent, een fout maakt iedereen wel eens. Voorbeelden van zulke risico's zijn het geven van verkeerd advies, het verstrekken van onjuiste of onvolledige informatie en het schenden van intellectuele eigendomsrechten. Schadeclaims met hoge juridische kosten en reputatieschade kunnen hiervan het gevolg zijn. En dat kan zomaar het einde betekenen van jouw bestaan als ZZP'er. Hoe kun jij je hierop voorbereiden?

Leg de voorwaarden vast

Besteed tijd aan jouw Algemene Voorwaarden. Zorg ervoor dat de dienst die jij verleent daarin goed gedekt is. Neem geen genoegen met algemene omschrijvingen, maar zorg voor maatwerk. Wanneer er een geschil ontstaat, zorgen de Algemene Voorwaarden ervoor dat jij niet zomaar overal van beschuldigd kunt worden.

Maak in de overeenkomst tussen jou en jouw klant duidelijk welke verplichtingen jij aangaat. Een resultaatsverplichting is risicovoller dan een inspanningsverplichting. Zorg ervoor dat de Algemene Voorwaarden genoemd worden in de overeenkomst. Bij ondertekening van de overeenkomst of offerte heeft jouw klant daardoor kennisgenomen van de Algemene Voorwaarden.

Sluit een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering af

Een van de mogelijkheden is een spaarpotje aanleggen voor het geval een klant niet tevreden is met het resultaat van jouw diensten. Dit kan alleen als jij verwacht dat de schade nooit hoog kan zijn. Beter is om een Beroepsaansprakelijkheidsverzekering (BAV) af te sluiten. Deze verzekering dekt alle vermogensschade die voortkomt uit beroepsfouten. Sommige opdrachtgevers of bemiddelingsbureaus stellen een BAV al verplicht. De BAV geeft jouw onderneming ook een professionele uitstraling.

Wat dekt een BAV?

  • Verkeerd gegeven advies of het maken van fouten tijdens jouw werkzaamheden
  • Schending van privacy of inbreuk op geheimhoudingsplicht
  • Schending van intellectuele eigendomsrechten (auteurs- en merkenrechten)
  • Smaad of aantasting van iemands goede naam
  • Kosten van verweer (juridische bijstand en proceskosten)

Benieuwd naar wat we voor jou kunnen betekenen?

Op de website van Snelvoorelkaar.nl kun je eenvoudig de premie van jouw beroeps­aansprakelijkheidsverzekering berekenen en direct online afsluiten.

envelopecamera-video
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram