Vijf-vragen-over-de-Beroeps-Aansprakelijkheidsverzekering

Vijf vragen over de Beroeps Aansprakelijkheidsverzekering

23 mei 2023 | Door: Snelvoorelkaar.nl

Als ZZP-er weet u als geen ander dat u steeds weer een perfecte prestatie moet leveren. Maar ook u kunt een beroepsfout maken. Als uw opdrachtgever de schade die daaruit voortkomt vervolgens bij u claimt, heeft u een probleem. Met de Beroeps Aansprakelijkheidsverzekering (BAV) voorkomt u dat uw bedrijf aan zo’n claim ten onder gaat. Hieronder beantwoorden we de vijf meest gestelde vragen over de BAV.

Verschil Beroeps Aansprakelijkheidsverzekering (BAV) en Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)

"Wat is het verschil tussen de Beroeps Aansprakelijkheidsverzekering (BAV) en de Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB)?"

De BAV dekt schade die voortkomt uit fouten in advies of schending van intellectueel eigendomsrecht. Stel, u bent ingenieur en u adviseert een bouwbedrijf over een nieuw gebouw. De berekeningen die u uitvoert blijken echter niet te kloppen waardoor de bouw een flinke tijd stil komt te liggen. De schade die het bouwbedrijf oploopt wordt verhaald op u. Met de BAV bent u hiervoor verzekerd.

De AVB dekt materiële schade aan materialen of personen. Deze schade is bijna altijd het gevolg van een ongelukje. Hierbij kunt u denken aan het bekende kopje koffie wat u over de laptop van uw opdrachtgever laat vallen. Lees meer hierover in een eerder artikel “Schadeclaim, geen probleem”.

Is een Beroeps Aansprakelijkheidsverzekering (BAV) nodig?

"Ik ben al persoonlijk verzekerd via de Wettelijke Aansprakelijkheidsverzekering. Dan heb ik toch geen extra BAV nodig?"

Schade die u anderen toebrengt vanuit uw bedrijf wordt niet vergoed door privéverzekeringen. Ook niet als u ZZP-er bent. Daarom is het belangrijk de Beroeps Aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten.

Kwetsbare beroepsgroepen

"Welke beroepsgroepen zijn kwetsbaar?"

In elk vrij beroep loopt u risico om een fout te maken. Maar het zijn vooral adviserende beroepen die een beroepsaansprakelijkheidsverzekering nodig hebben. Enkele voorbeelden zijn:

  • IT-specialist
  • Accountant
  • Medisch specialist
  • Architect
  • Ingenieur
  • Notaris
  • Financieel planner

Claim ontvangen. Wat nu?

"Wat doet de BAV voor mij in geval van een claim?"

Als een claim tot een proces komt zullen de juridische kosten door de BAV worden vergoed. Daarnaast wordt de schade betaald als uw bedrijf in het ongelijk wordt gesteld.

Premie Beroeps Aansprakelijkheidsverzekering (BAV)

"Hoe wordt de premie voor de BAV berekend?"

De hoogte van de premie is voor elke ondernemer verschillend. Deze wordt berekend aan de hand van uw beroep, de verwachte omzet en uw opleidingsniveau. Op de site van bedrijfsverzekeringenspecialist Snelvoorelkaar.nl kunt u online berekenen wat de hoogte van uw premie zal zijn.

envelopecamera-video
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram